2024. szeptember 12-15.

Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, László Attila, Kőszegi Imre, Orbán György


2019.09.15. 20 óra
Magyar Földrajzi Múzeum kertje (fedett kocsiszín)

Ennek a zenekarnak a tagjait nem kell bemutatni még a jazzben kevésbé jártasaknak sem. Ők a magyar jazz legendái, akik Érden állnak először össze ebben a formációban, és akik között három Liszt-díjas is van: Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Kőszegi Imre. Ők azok, akik a magyar jazzt megismertették, híressé tették nemzetközi színtéren is. A kapocs köztük, hogy játszottak egyenként a többiekkel, de együtt soha. Szakcsi, Kőszegi Imre, Orbán György a Rákfogóban dolgoznak együtt, László Attila és Tony Lakatos a Thingsben zenéltek együtt, Szakcsi és Tony Lakatos több formációban is szoktak együtt játszani.

 

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla
A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész és zeneszerző zenéjében különösen nagy hangsúlyt fektet a klasszikus és kortárs zene, a világzene és a jazz ötvözésére. A mainstream jazz, a jazzrock, a new age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott, egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban. 1972-76 között a Rákfogóval, 1980-tól a Babos Gyulával létrehozott Saturnus együttessel, majd a Hungarian Jazz Quartet tagjaként elévülhetetlen érdemei voltak a fúziós jazz hazai térnyerésében. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán, és mesterkurzust tartott a Zeneakadémián.

Tony Lakatos
1982 óta Németországban él, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Band-jének szólistája. A világ szinte minden jelentős jazz fesztiválján fellépett már. Sok éve ő az egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonos Európában. Több mint 200 lemezen és CD-n hallható játéka. Az elmúlt évtizedekben játszott Terri Lynne Carringtonnal, Al Fosterrel, Billy Harttal, Anthony Jacksonnal, Randy Breckerrel. 

Tony Lakatos
László Attila

László Attila
A Liszt Ferenc- és Érdemes Művész-díjas gitáros-zeneszerző, a hazai jazzélet kiemelkedő képviselője. Pályafutása során olyan neves zenészekkel muzsikált együtt, mint Anthony Jackson, Bob Mintzer, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, Billy Cobham. Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként több mint 24 éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val lemezfelvételeken és koncerteken. Nevéhez fűződik a Charlie Jazz formáció zenei koncepciójának kialakítása a 2000-es években. Saját lemezei is világszínvonalúak és szerte a világban keresettek. 1987 óta tanít a Jazztanszéken, jelenleg is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az iskola big bandjének vezetője. László Attila az Érdi Jazz Fesztiválon már több alkalommal is óriási sikerrel lépett fel különböző zenekari formációival (László Attila Quartet és László Attila-Oláh Kálmán Quartet).

Kőszegi Imre
Liszt- és Szabó Gábor-díjas jazzdobos, zenepedagógus, 2002-2008 között a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt. A hazai jazzélet egyik legaktívabb tagja, játékára leginkább a bebop és free jazz volt nagy hatással. Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal, Szakcsi Lakatos Bélával és Orszáczky Miklóssal megalapította a legendás Rákfogó együttest. 1980-tól Vukán Györggyel és Berkes Balázzsal Super Trio néven léptek fel. Tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Olyan neves külföldi előadókkal játszott együtt, mint Frank Zappa, Larry Coryell, Trilok Gurtu, Teddy Wilson, Steve Grossman, Biréli Lagrene, Harry Sokol. Koncertezett két világhírű gitárossal, Zoller Attilával és Szabó Gáborral is. Több mint 150 popzenei és jazz-lemez elkészítésében működött közre.

Koszegi Imre
Orban Gyorgy

Orbán György
A táncoló bőgős. 2003-ban harmadik díjat nyert a Magyar Rádió által meghirdetett jazz-bőgő versenyen. Számos fontos nemzetközi fesztiválon fellépett, tagja a Szakcsi Lakatos Béla által vezetett New Gypsy Jazz formációnak, - Tony Lakatos társaságában - játszik az együttes által készített albumon is.

Támogatóink

 • Érd Város
 • AVL Hungary
 • AVL Hungary
 • Érd Médiacentrum
 • NKA
 • Szepes Művelődési Központ
 • Elektro-optika
 • Jazz.hu
 • Pataki Cukrászda
 • Jazzy
 • Érd FM
 • MiDió
 • Kiskifli
 • ITM Holding
 • Fesztiválportal
 • Szallas.hu
Készítette: Irk Réka