2024. szeptember 12-15.

Borbély-Dresch Quartet
feat. Tálas Áron


2019.09.13. 20 óra
Magyar Földrajzi Múzeum kertje (fedett kocsiszín)

A két szaxofonos, akik a magyar jazz-folk legkiválóbb alakjai, 2018-ban jelentették meg közös lemezüket, "Körbe-körbe" címen. Mindkét szaxofonos mesternek több zenekara is van, de közös világuk, a népzene és a jazz szeretete összeköti őket már régóta. Erről a jazz és a népzene fúzióját jól egyesítő új közös CD-jükről fognak saját számokat játszani Érden. A quartethez ezen az estén Tálas Áron, fiatal multiinstrumentalista zongorista csatlakozik, aki már volt vendége az Érdi Jazz Fesztiválnak 2015-ben.

Borbely Mihaly

Borbély Mihály
Az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is.
A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Lamantin Jazz Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium.
Legfontosabb díjak: Liszt-díj (2012), Szabó Gábor-díj (2014), Kossuth-díj (2014, a Vujicsics együttes tagjaként)

Dresch Mihály
Tizenhét évesen kezdett el komolyabban muzsikálni, Johnny Griffin játékának hatására választotta hangszerének a szaxofont. Zenei tanulmányait a jazz konzervatórium előkészítőjében kezdte, később felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1979-ben végzett.
Kezdetben elsősorban a klasszikus amerikai fekete jazz, valamint a gospel és a spirituálé iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek elejétől kezdve rendszeresen koncertezett neves hazai jazzmuzsikusokkal. Első kvartettjét 1984-ben alapította, melynek a kilencvenes évek közepéig gyakorta változott a felállása.
Dresch Mihály számos rangos fesztiválra és jazzklubba kapott meghívást, fellépett többek között a Jazz & Wine Festival-on Olaszországban, a Festival Jazzcb-n Franciaországban, a Kalisz Festival-on Lengyelországban, a Jazz Brugge fesztiválon Belgiumban, a London Jazz Festival-on, a JazzFest Wien-en, a párizsi New Morning klubban. Pályafutása során olyan neves előadókkal lépett színpadra és készített felvételeket, mint John Tchicai, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray és Dewey Redman.

Dresch Mihaly
Talas Aron

Tálas Áron
Jazz-zongorista, dobos, zeneszerző, tanár. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mesterszakon vizsgázott 2016-ban, és ott tanít azóta. 2013-ban Junior Príma Díjat kapott, 2015-ben a Montreux-i Jazz-zongoraversenyen döntős lett. Két saját lemeze jelent meg, de több lemezen is közreműködött.

 

 

Horváth Balázs
Horváth Balázs érettségi után kezdett párhuzamosan klasszikus zenét és jazzt tanulni. Előbb jazz-basszusgitár, majd jazz-bőgő szakon szerzett diplomát a LFZF jazz-tanszakán. Berklee Summer Schoolban folytatta tanulmányait, majd a Conservatoire National Supérieur de la Musique-ben (Párizs), Riccardo Del Fra-nál, a mesterszakot Hágában végezte. Fellépett többek között a párizsi La Villette fesztiválon, a mexikói és a római EuroJazz Fesztiválon, a makaói jazzfesztiválon, a varsói jazz-zongorafesztiválon. Zenei pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel koncertezett és készített felvételeket: Chris Potter, Dave Liebman, Herbie Mann, Al Foster, Gadó Gábor, Kőszegi Imre, Oláh Kálmán, Binder Károly, Gerendás Péter, Gyárfás István, Juhász Gábor, Cotton Club Singers, Budapest Jazz Orchestra, Fenyvesi Márton Trió. Jelenleg több formációban tag, így a Dresch Quartetben, Borbély Mûhelyben, Balkan Jazz Projectben, Trio Minorban. Számos lemezfelvételen mûködött közre.

Horvath Balazs
G. Szabo Hunor

G. Szabó Hunor
Dobos, énekes-gitáros dalszerző. Több zenekarban is játszik, köztük pop zenekarokban is. A zenét jóval inkább ösztönös dolognak tartja, mintsem technikai tudásnak. Nem érdekli a virtuozitás, az előadók hitelessége és az akkor-és-ott teljesítménye köti le. 

Egy kis ízelítő:
Támogatóink

 • Érd Város
 • AVL Hungary
 • AVL Hungary
 • Érd Médiacentrum
 • NKA
 • Szepes Művelődési Központ
 • Elektro-optika
 • Jazz.hu
 • Pataki Cukrászda
 • Jazzy
 • Érd FM
 • MiDió
 • Kiskifli
 • ITM Holding
 • Fesztiválportal
 • Szallas.hu
Készítette: Irk Réka