2024. szeptember 12-15.

GÁSPÁR KÁROLY TRIÓ
feat. Juhász Gábor & Winand Gábor
2016.09.10. 19 óra
Főtér / Pelikán sétány

A zenekar vezetőjének saját szerzeményein kívül jazz standardeket is játszik a trió, amely erre a koncertre quartetté bővül, és egyébként is bravúros zenei kompozícióik, új színekkel gazdagondnak a közönség nagy örömére. A meghívott különleges vendégek révén, a produkció egyszerivé és megismételhetetlenné válik. A vendégművészek, akiknek a biográfiáját alább olvashatják: az énekes Winand Gábor, aki egyedi kortárs jazz énekével európai hírnévre tett szert, valamint a jazzgitáros Juhász Gábor, aki egyedi muzikális játékával, számos híresség kíséretében feltűnt, és zeneszerzőként is megannyi lemeze jelent meg. Szerzeményeit sok magyar híresség repertoárjában is fellelhetjük.

Gáspár Károly
2014-ben és 2015-ben is a legjobb öt között végzett a JazzMa.hu által meghirdetett „Olvasói Szavazólistán”, „Az év zongoristája” kategóriában. Mottója: „A zenében élek, gondolkozom. A jazz és az improvizáció hangulatával, nyitottságával lélegzem.„ 1998-ban a Magyar Rádió által meghirdetett "Füsti" Balogh Gábor Jazz Zongoraversenyen - a zsűri egyértelmű döntése alapján - elnyerte a "Legjobb Ballada Játék Díját". Zenekara mellett a szóló zongora koncertek is különösen fontosak számára, ami teljesen új távlatokat nyit meg zeneileg és spirituálisan egyaránt.
A sokoldalú művész a muzsika mellett lemezkritikákat, cikkeket (JazzMa.hu), verseket, novellákat ír, és fotózással is foglalkozik.

Winand Gábor
Winand Gábor jazzénekes, a kortárs jazz első számú énekese Európában. Ahogy befejezte tanulmányait, a hazai jazzélet legkeresettebb énekese lett, és a mai napig töretlen az igény a közreműködésére. 2001-ben a Magyar Rádió énekversenyén zsűritagként működött közre. A versenyt követő gálakoncerten történt szerepléséről a zsűri elnöke, Al Jarreau nagy elragadtatással nyilatkozott, aki ezután saját koncertjén is a színpadra invitálta Winandot egy közös fellépésre. 2002-ben az egyik legnívósabb jazzmagazin, a francia Jazzman Choc de l'année díját nyerte el, melyet az év legkiemelkedőbb lemezeinek ítélnek oda. Gábor hajlékony hangja tökéletes könnyedséggel lép túl a vokális művészet technikai nehézségein, kifejezésmódjában a lényegre tör, improvizáló tehetsége pedig valószínűleg szaxofonos, klarinétos és fuvolista tapasztalatának köszönheti.

Juhász Gábor
Juhász Gábor Gramofon- és Artisjus-díjas, Aegon-társdíjas jazzgitáros és zeneszerző. 1990 óta tanít, jelenleg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz gitár szakán. Több nemzetközi hírű zenésszel játszott már együtt, akik közül Archie Shepp, Palle Mikkelborg, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Ian Ballamy, Lars Danielsson, Stephen James, Bebo Baldan, Federico Sanesi, Theo Jörgensman mindenképp említést érdemel.
2009-ben 1978 címmel jelent meg Juhász Gábor szerzői CD-je, mely 2010-ben elnyerte az Év Magyar Jazz Hanglemeze díjat.
2015-ben az év jazzgitárosának választották a jazzma.hu közönségszavazata alapján. A kifinomult stílusáról és esztétikai érzékenységéről, meleg tónusú játékáról ismert gitáros a magyar jazzélet szinte valamennyi fontos szereplőjével állt már egy színpadon, albumai mindig kiérleltek, hosszú és fáradságos munka végtermékei.

Horváth Balázs
Horváth Balázs érettségi után kezdett párhuzamosan klasszikus zenét és jazzt tanulni. Előbb jazz-basszusgitár, majd jazz-bőgő szakon szerzett diplomát a LFZF jazz-tanszakán. Berklee Summer Schoolban folytatta tanulmányait, majd a Conservatoire National Supérieur de la Musique-ben (Párizs), Riccardo Del Fra-nál, a mesterszakot Hágában végezte. Fellépett többek között a párizsi La Villette fesztiválon, a mexikói és a római EuroJazz Fesztiválon, a makaói jazzfesztiválon, a varsói jazz-zongorafesztiválon. Zenei pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel koncertezett és készített felvételeket: Chris Potter, Dave Liebman, Herbie Mann, Al Foster, Gadó Gábor, Kőszegi Imre, Oláh Kálmán, Binder Károly, Gerendás Péter, Gyárfás István, Juhász Gábor, Cotton Club Singers, Budapest Jazz Orchestra, Fenyvesi Márton Trió. Jelenleg több formációban tag, így a Dresch Quartetben, Borbély Mûhelyben, Balkan Jazz Projectben, Trio Minorban. Számos lemezfelvételen mûködött közre.

Bágyi Balázs
Bágyi Balázs, jazzdobos, zeneszerző, zenetanár, producer, a magyar jazz-élet egyik meghatározó szereplője, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Különleges "táncoló" dobolási stílusa tele van energiával, szenvedéllyel, hangszeres megnyilvánulásai egyszerre erőteljesek és elegánsan könnyedek. Gördülő ritmusok és természetes akusztikus hangzás zenei nyelvezetének főbb jellemzői, dallamos dobjátéka komplex zenei élményt nyújt. Saját formációi mellett az elmúlt években számos amerikai és európai muzsikussal dolgozott együtt, többször turnézott az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, szerte Európában és vált nemzetközileg elismert művésszé. 2OO9-ben Balázs csatlakozott az autentikus brazil zenét játszó Budapest Bossanova Quintet-hez és a MagyarVista Social Club-ba. 2O13-ban Ávéd Jánossal, Oláh Dezsővel és Oláh Péterrel megalapította a Bágyi Balázs New Quartet-tet. A New Quartet zenéjének alapját Balázs szerzeményei adják, előtérbe helyezve komponista képességeit.

Támogatóink

 • Érd Város
 • AVL Hungary
 • AVL Hungary
 • Érd Médiacentrum
 • NKA
 • Szepes Művelődési Központ
 • Elektro-optika
 • Jazz.hu
 • Pataki Cukrászda
 • Jazzy
 • Érd FM
 • MiDió
 • Kiskifli
 • ITM Holding
 • Fesztiválportal
 • Szallas.hu
Készítette: Irk Réka